Activitats

FORMACIÓ I CONCERT ACADÈMIA CDM ‘CANÇONER DE MONTECASSINO. EL REGNE DE NÀPOLS I ALFONS EL MAGNÀNIM’

 

Dates: del 21 al 24 de febrer de 2022

21, 22 i 23 de febrer, formació.

24 de febrer, a les 19:00 hores, concert.

Lloc: CCCC Centre del Carme. Sala Refectori

Organitza: Fundació Cultural CdM, Asociación Cultural Comes i Consorci de Museus de la Comunidad Valenciana

Col·labora: Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC), Diputació d’Alacant, Museo de Bellas Artes Gravina, Menador. Espai Cultural, Universitat Jaume I, Ajuntament de Castelló,  Institut Valencià de Cultura (IVC), Asociación Cultural Comes i Fundació Cultural CdM.

Concert, sense inscripció prèvia, fins completar aformanent

 

Activitat gratuïta

Capella de Ministrers canalitza la seua dimensió pedagògica amb l’Acadèmia CdM de música antiga dirigida a joves intèrprets per a la seua experiència i integració en el món professional. L’Acadèmia CdM és un taller en residència en la línia de l’experimentació entorn de les noves propostes de reinterpretació de la música del passat amb criteris històrics, tot això sota la direcció de Carles Magraner.

La V edició de l’Acadèmia CdM presenta una selecció d’obres del ‘Cançoner de Montecassino. El regne de Nàpols i Alfons el Magnànim’, una recopilació única de la música religiosa en l’època d’Alfons V El Magnànim. Dirigida per Carles Mangraner i interpretada per: Robert Cases, Laia Blasco López, Carlos Arturo Gómez Palacio, José Manuel Monfort, Antonio Sabuco, Julia Chiner, Marina Cabello del Castillo, Emiliano Pérez Riveroll, Olga Rodon Mas, Joan Marin Navarro, Luís Cortés Sahún, Juliette Commeaux, Rafael Arjona i Onofre Serer Olivares.

Cançoner de Montecassino és un manuscrit format per diversos fascicles que originalment es trobaven separats i van ser enquadernats junts a la fi del segle XVII. El repertori musical s’associa generalment amb la cort aragonesa a Nàpols i es considera que prové d’un ambient monàstic. El copista principal del còdex va ser probablement un monjo del monestir de San Michele Arcangelo de Planciano, en Gaeta o bé del monestir benedictí dels sants Severino i Sossio a Nàpols. Segons consta en una inscripció, durant el segle XVI el manuscrit va estar custodiat en el monestir dels sants Severino i Sossio, i va ser portat posteriorment, probablement durant el segle XVI o XVII, al monestir principal de l’orde benedictí, en Montecassino, lloc on es guarda actualment i que dona nom a aquest cancioner.