Activitats

EXPERIMENTACIONS EN MEDIACIÓ

Màster Permea. Visites comentades i propostes en mediació al CCCC

 

Dates: 27 de gener, 24 de febrer, 23 de març, 27 d’abril i 25 i 26 de maig de 2024

Horaris: a les 11:00, 12:00, 13:00, 16:00 i 17:00

Lloc: CCCC Centre del Carme. Sales d’exposicions i claustres

Organitza: Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i Màster PERMEA. Programa Experimental de Mediació i Educació a través de l’Art

Col·labora: Jordi Ferreiro

Més informació Màster Permea. Programa experimental en Mediació i Educació a través de l’Art

Contacte: permea@consorcidemuseus.es

Xarxes socials Màster Permea: Instagram

 

Activitat gratuïta

Foto: Juan R Peiró

Prenent com a punt de partida les exposicions que es mostren actualment al Centre del Carme Cultura Contemporània, l’alumnat del Màster Permea (Programa Experimental de Mediació i Educació a través de l’Art) activarà diferents visites comentades i propostes de mediació, des d’enfocaments personals i metodologies experimentals.

Guiats per Jordi Ferreiro, professional de l’educació en museus que actuarà com a tutor, l’alumnat activarà formes d’aproximació a les exposicions que involucren cossos i subjectivitats d’un ampli ventall de públics.

 

Dissabte 25 de maig de 2024

11.00 – Hem vingut a jugar

Una proposta de: Marta Zawisza

Punt de trobada: Sobreclaustre

Dirigida a: públic general

Pensa en un museu. Imagina’t en ell. Com et comportes? T’imagines corrent, saltant o cantant? T’imagines jugant?

En aquesta mediació visitarem el museu d’una forma diferent, retrobant-nos amb el joc i reflexionant sobre de quines formes solem habitar els espais culturals.

Vens a jugar?

12.00 – Solos

Una proposta de: Carlota Argilés

Punt de trobada: Claustre Renaixentista

Dirigida a: públic adult

Quan diem que estem “sols” desactivem el significat del propi terme. La soledat implica que no hi haja ningú més, però en el plural “sols” intuïm col·lectivitat i acompanyament.

L’exercici que realitzarem es diu photovoice: un mètode d’investigació qualitatiu utilitzat en investigacions participatives basades en la comunitat que tracta de reunir fotografies i narratives preses pels participants. A través de la càmera del nostre mòbil i de la conversa ens trobarem amb desconeguts en el museu per a descobrir que estem a una història de distància de deixar de ser uns estranys.

“Hi ha pocs conjurs tan forts com una senzilla conversa”.

13.00 – Amistat en flor

Una proposta de: Aida Merino

Punt de trobada: Claustre Renaixentista

Dirigida a: públic jove i adult

L’amor: “sentiment intens de l’ésser humà que, partint de la seua pròpia insuficiència, necessita i cerca la trobada i unió amb un altre ésser”. Un terme complex, tradicionalment reduït al romàntic i familiar, i comprés com alguna cosa paral·lela a l’amistat.

L’amistat també és amor, i conseqüentment s’ha de cuidar i cultivar. Per això, a mode d’analogia, es proposa celebrar i tractar la importància de les xarxes d’amistat a través de la confecció d’un ram de flors. Igual que en una sobretaula amb amigues, reflexionarem i intercanviarem experiències sobre l’amor i l’amistat com a recurs afectiu horitzontal.

16:00 – monocultiu cultural

Una proposta de: Neus Carceller

Punt de trobada: Claustre Gòtic

Dirigit a: públic jove i adult

El que coneguem actualment com el CCCC és un antic convent que fou desamortitzat el 1837 i va ser convertit en museu, però, ¿què haguera passat si en lloc de convertir-se en un museu unx llauradorx haguera adquirit la propietat i l’haguera convertit en terra productiva?, ¿quina repercussió en l’àmbit cultural haguera tingut este fet en el barri i la ciutat?. “monocultiu cultural” proposa reflexionar sobre què és la cultura partint dels conceptes museu (art) i agricultura (territori) quant a agents potencialment productors de cultura, considerant idees com la propietat i la (re)productivitat, i mitjançant l’anàlisi col·lectiva com a ferramenta per a fer visible la diversitat de perspectives i fomentar l’empatia i la comprensió intercultural.

17.00 – Lectura Solidària

Una proposta de: Ana Belén López

Punt de trobada: Claustre Gòtic

Dirigida a públic general

Seguint la idea d’Esther Ferrer que “PER A FER accions no necessites més que la voluntat de fer-les, i a partir d’ací t’ho inventes tot: la tècnica, la definició, la teoria (si les necessites). És l’art més democràtic que existix”, en aquesta mediació rescatarem la idea de llibertat que caracteritza a tot acte artístic.

Posicionant a l’art com a ferramenta democràtica i de resistència, la mediació convida a unir-se a un acte de lectura conjunta de poemes i escrits que la pròpia audiència porte, per a compartir amb ànim de solidaritzar-nos amb la lluita del poble palestí. Reflexionarem sobre el racisme i la violència colonial.

A més, la mediació comptarà amb la lectura de “Poemas de y para Palestina” de l’editorial independent Otra Sinceridad, una antologia de poemes compartits durant les protestes d’octubre del 2023, com a resposta a l’incessant bombardeig sobre Gaza.

 

Diumenge 26 de maig de 2024

11:00 – Matèria d’extinció

Una proposta de: Marina Cantó

Punt de trobada: Claustre Gòtic

Dirigit a: Públic general. Tot el públic

Llegim i repensem des del CCCC com evolucionen els nostres entorns. Farem una exploració del nostre medi a través de diverses dinàmiques de reflexió individual i col·lectiva. La finalitat d’aquesta mediació és que, a través d’un procés de qüestionament i descoberta, poder prendre consciència del paper que juguen les institucions culturals en els processos de gentrificació. Què som testimoni o artífex?

12.00 – Mediant la mediació, una conversa sobre l’exposició de Luis Camnitzer.

Una proposta de: Erik Bosch

Punt de trobada: Claustre Renaixentista

Dirigida a: públic adult

Tens algun amic o amiga que t’ha dit que es dedica a la mediació cultural i no has sabut què és això? Estudies Permea i encara no sabries dir què és la mediació cultural?

Doncs, en aquesta mediació no trobarem la resposta, però riurem acostant-nos a ella.

Ens acostarem a l’obra de Luis Camnitzer en la seua exposició “(Inserte título aquí”, mentre conversem sobre com s’implica el públic en una exposició i sobre la mediació cultural com a activitat pròpiament artística. Una mediació amb tints performatius i sentirs filosòfics.

13.00 – Activant la ficció

Una proposta de: Jesús Domínguez

Punt de trobada: Claustre Renaixentista

Dirigida a: públic jove i adult

Com es genera un relat comú? Com construïm una cosa viva en el lloc o en l’objecte des d’on s’executa eixe relat?

Resignificant els espais del museu com a ficcions singulars i complexes dels agents en joc, buscarem difuminar les entitats, donant lloc a sinergies entre les coses en presència.