Presentació

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, organisme públic de caràcter autonòmic, s’encarrega de vertebrar l’oferta expositiva  en la Comunitat Valenciana.

Es va constituir l’any 1996 per iniciativa de la Generalitat  Valenciana, les diputacions provincials d’Alacant, Castelló i València i els ajuntaments de les tres capitals de província.

L’esperit de col·laboració de les diferents institucions públiques es va plasmar en este projecte que, d’esta manera, coordina i dirigix activitats que cobrixen una part important de la programació de les sales i museus de les tres províncies: a València, en el Museu de Belles Arts, el Centre del Carme, les Drassanes, el Museu de la Ciutat o l’Almodí; a Castelló el Museu de Belles Arts i l’Espai d’Art Contemporani; i a Alacant el Museu de Belles Arts Gravina, la Llotja del Peix, el Centre Cultural Les Cigarrerres o el Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA).

El Consorci de Museus ha desenvolupat diverses línies de treball seguint els seus principis fundacionals. Sense deixar de costat la revisió històrica de l’art valencià, i tenint en compte la necessitat de recolzar a l’art i als artistes actuals, l’entitat es troba en un procés de transformació cap a un nou model de gestió basat en la igualtat i en la professionalització del sector artístic valencià.

Per primera vegada en una institució cultural valenciana, la major part de la seua programació d’exposicions es decidirà per concurs públic a través de diverses convocatòries i la selecció dels projectes per part de jurats qualificats i independents.

Un breu repàs a aquestes convocatòries desvetla les línies programàtiques del Consorci de Museus per al futur: Escletxes, convocatòria de producció artística i suport a la investigació; V.O, convocatòria de comissariat; 365 dies , convocatòria de comissariat d’una sala del Centre del Carme durant un any; 365 dies a la Llotja convocatòria de comissariat d’una sala de la Llotja del Peix d’Alacant durant un any (en col·laboració amb l’Ajuntament d’Alacant); Altaveu, convocatòria per a projectes d’inclusió i cohesió social; Educadors, convocatòria d’educació artística inclusiva; a més de les convocatòries de projectes per a relectures de gènere i multiculturalitat; de producció artística en entorns educatius i de revisió de trajectòries artístiques.

Les diferents concursos públics per a artistes, comissaris i institucions; el diàleg entre les col·leccions dels diferents museus de la xarxa que compon el Consorci de Museus; així com les col·laboracions amb altres centres d’art de l’Estat espanyol compondran la programació dels pròxims anys d’aquesta institució anomenada a recolzar al sector cultural valencià i als seus professionals.