Exposicions

FRAGMENTS QUE REPRESENTEN AL MÓN

2ª exposició del cicle ‘Totalitat i infinit. Economies de la transferència en un altre(s) temps(s) per a l’art’

 

Dates: Del 07/02/19 fins al 26/05/19

Lloc: Centre del Carme. Sala Carlos Pérez

Organitza: Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana

Comissariat: Diana Guijarro

Vídeo

 

 

Intervencions:

  • 1ª: ‘Virtual Choreographies’ de Rosana Antolí
  • 2ª: ‘Regulated Wild’ de Gerard Ortín Castellví
  • 3ª: ‘Pájaros-textos-olas’ de Julia Mariscal
  • 4ª. ‘Dic error i la seua celebració’ Rodríguez-Méndez.

 

Entrada gratuïta

‘Fragments que representen el món’ és la segona exposició del cicle ‘Totalitat i infinit. Economies de la transferència en un altre(s) temps(s) per a l’art’. Aquest segon moment expositiu es planteja com un cicle d’intervencions progressives en l’espai on cinc artistes construeixen un relat fragmentat carregat de futur i de presagis. D’aquesta manera els llocs s’envaeixen i els residus s’assenten per a obrir-nos a la relliscada de l’imprevist, aquell que flueix de tota acció comunicativa que es presta a la intercanviabilitat de papers entre emissor i receptor.

Parell a les intervencions s’estructura tot un programa d’accions i activitats paral·leles que activaran l’espai expositiu.

‘Totalitat i Infinit’ és un projecte d’investigació curatorial que planteja la idea d’exposició artística com un gran acte de transferència, un espai en el qual l’art, els subjectes i les coses es comprometen a intercanviar experiències en una zona de sentiència. Sota aquest concepte s’estructura una programació expositiva que pretén reflexionar sobre el món que configura la nostra realitat, i arribar a la conclusió que tot l’humà que hi ha en aquest es pot distorsionar, qüestionar i també desarticular fins a l’infinit.

 

Intervencions:

  • 07/02/2019 Rosana Antoli
  • 07/03/2019 Gerard Ortín
  • 04/04/2019 Julia Mariscal
  • 09/05/2019 Rodríguez-Méndez

Quarta intervenció: ‘Dic error i la seua celebració’ de Rodríguez-Méndez

Rodríguez-Méndez, amb la seua performance ‘Dic error i la seua celebració’ és l’encarregat de tancar aquest cicle d’intervencions que han anat configurant i construint en l’espai aquest segon moment expositiu. Un tancament en què unir l’exhaust i el precis en un nou centre que ens transmet la idea d’escolta, del pas del temps i del record d’aquells desitjos que queden encesos en els nostres cossos.

Dic error

Quatre plaques d’algeps premsat elevades del sòl 75 centímetres, horitzontals i en contacte entre si. En el seu centre, les quatre plaques sostenen huit camals de pantaló cuites, tallades a l’altura superior del genoll.

La seua Celebració [dos accions]

  1. Un home major de setanta anys en peu, realitza el gest de tocar repetidament la seua cama esquerra a l’altura superior del genoll.
  2. Cobrir els dos peus descalços d’un home en el sòl amb els camals del seu propi pantaló.

Tercera intervenció: ‘Pájaros-textos-olas’ de Julia Mariscal

‘Pájaros-textos-olas’ és un assemblatge d’objectes escultòrics, una unió d’elements corporals descontextualitzats que es presenten a través del tacte per a aprofundir en tota aquella simbologia que amaguen els materials. Una aproximació a la unió que s’estableix entre mirada i significat.

Julia Mariscal suposa la tercera intervenció en l’espai per a ‘Fragments que representen al món’, amb ‘Pájaros-textos-olas’ ens presenta una performance en la qual per mitjà d’una meditació matèrica intervé en l’espai i s’endinsa en la incertesa de les imatges presentades, aqueixes que recorden allò que està ocult dins dels nostres cossos, utilitzant materials volàtils i transparents. On la simbologia de la pell esdevé davantera, aigua, espill.

Segona intervenció: ‘Regulated Wild’ de Gerard Ortín Castellví 

En ‘Wanderlust, una història del caminar’, Rebecca Solnit comptava com tots revestim els actes universals de significats particulars, pot ser que en un intent per reclamar la continuïtat de les coses i espais que ens envolten.

‘Regulated Wild’ de Gerard Ortín Castellví és la segona intervenció per a l’exposició ‘Fragments que representen al món’, un treball de recerca que ens guia a través d’unes filmacions realitzades a la província d’Àlaba per a fer-nos reflexionar sobre una circumstància específica: la dràstica reducció de la població de llops i els efectes que l’absència d’aquest depredador provoquen en un territori, maneres de comportament i la nostra relació amb la naturalesa.

Una manera amb el qual descontextualitzar i qüestionar la idea de reserva natural que es nodreix d’altres relats i elements per a explorar el significat dels límits que estableix l’ésser humà a l’hora de contrarestar la seua incidència sobre els entorns naturals.

Agraïments: Arc Valencia, Aeromedia, José Ramón Arana Basabe, Arkulagunak, Arqueros de Rubí, Arteklab, Ignacio Bilbao, Brafim Mecplast, Anna Maria Castellví, Albert Coma, Jorge Ferreira, Antonio Morillo (Arcocaza Álava), Núcleo, Zoologico Tuesta (Hotel Amona), Gabriel Àngel Ortín Rull, Parque Natural de Valderejo, Luis Vidal.

Amb la Col·laboració de: Azpi Kultur Elkartea, Ainara Elgoibar, Irati Gorostidi, Cristian Herrera Dalmau, Álvaro Sau.

Una producció de la Fundació Joan Miró amb la col·laboració de Tabakalera Centro de Cultura Contemporánea, Azala y Tractora Koop., E.

Primera intervenció: ‘Virtual Choreographies’ de Rosana Antolí

‘Virtual Choreographies’ és la primera intervenció en l’espai per a ‘Fragments que representen al món’. Amb aquest treball Rosana Antolí ens acosta a tot un univers coreogràfic que roman ocult en la multitud de gestos quotidians que compartim. Un reflex actiu de la investigació que l’ha guiada per a registrar un autèntic ‘mapa de gestos del món’.

A través d’un recorregut per ciutats i localitzacions diverses, l’artista posa l’accent en la visualització de comportaments socials, culturals i privats que ens permeten qüestionar-nos conceptes tals com la pervivència de jerarquies i la construcció de la identitat.
‘Virtual Choreography London’ i ‘virtualchoregraphy.com’ és un projecte realitzat amb el suport de Arebyte Gallery a Londres i Arts Council England.