Exposicions

EL COMPROMÍS FOTOGRÀFIC

Els fons fotogràfics de la col·lecció del Museu d’Art Contemporani Vicent Aguilera i Cerni

 

Duració de l’exposició: 22 de setembre al 8 de desembre de 2024

Lloc: Centre del Carme. Sala Dormitori

Artistes: Anzo; Josep Renau; Leticia Reig Aragonés; Dora Maar; Grete Stern; Germaine Krull; Robert Capa; William Eugene Smith; Man Ray; Henri Cartier-Bresson; Tonia Trujillo; Marina Vargas; Victoria Diehl; ULALALAU; Marisa Florez; Marisa González; Victoria Cano; Fotolateras; Eulalia Grau; Isabel Oliver Cuevas; Ouka Leele; Joan Tosca Cuquerella; Andy Warhol

Organitza: Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana. Valencia Photo

Produeix: Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana

Comissariat: Nicolás Llorens Lebeau

Col·labora: Museo de Arte Contemporáneo Vicente Aguilera Cerni

 

La complexa relació que manté l’art amb la societat no és un tema recent. Plató en La república planteja que l’art ha d’estar al servici del bé comú i l’educació moral, no obstant això, la seua capacitat de distorsionar la veritat i manipular les emocions determinen el seu rebuig. Aristòtil, tanmateix, en la seua Poètica, oferix una visió diferent de la de Plató, argumentant que l’art té un valor catàrtic i educatiu.
En l’actualitat, la capacitat d’influència de l’art en la societat continua sent un tema conflictiu. La progressiva mercantilització d’este i la seua relació amb la manipulació social, més evident amb les últimes tecnologies, encenen veus que exigixen als artistes no sols la responsabilitat de crear obres que desafien i qüestionen l’statu quo, sinó també ser conscients de com el seu art impacta en el món i no solament reflectix les realitats socials i polítiques, sinó que pot reconfigurar la percepció de la realitat mateixa.
L’art compromés no ha de ser propagandístic ni subordinar-se completament a una agenda política específica. Ha d’aconseguir un equilibri entre l’expressió artística autònoma i la responsabilitat social.
La fotografia ha sigut, sens dubte, el mitjà més revolucionari que va transformar la relació entre l’art, la cultura i la societat. El seu potencial democratitzador, manipulador i transformador va canviar fins i tot la forma en com les persones entenen i es relacionen amb la realitat.
Les obres ací exposades, procedents dels fons del MACVAC (Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni), destaquen pel seu caràcter compromés, característica de tota la col·lecció del museu, i busquen involucrar l’espectador, que com diu Ranciere “L’espectador no és passiu; és un intèrpret actiu que participa en la creació de significats i en la construcció de l’experiència estètica.”
Nicolás Llorens Lebeau
Comissari