Premsa

La mostra “Blasco Ibáñez i el rostre de les lletres” del Consorci de Museus viatjarà per Alacant el mes de setembre

16.08.2018

Nota de premsa

Contacte premsa:

961922651

valero_caresc@gva.es

 

  • L’exposició, commemorativa del 150 aniversari del literat valencià, continuarà la itinerància per tot el territori el pròxim mes de setembre, i iniciarà el recorregut per la província d’Alacant
  • Composta per 48 fotografies, “Blasco Ibáñez i el rostre de les lletres” mostra la imatge fotogràfica de l’escriptor valencià, junt amb els més notables escriptors espanyols del seu temps

Castelló/Alacant (16.08.2018). El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana celebra l’Any Blasco Ibáñez amb l’exposició “Blasco Ibáñez i el rostre de les lletres”, una mostra que viatja per tot el territori per a compartir amb castellonencs, valencians i alacantins la commemoració del 150 aniversari del naixement del literat valencià.

L’exposició ha recorregut ja diverses localitats de les comarques de Castelló, i ha visitat Vila-real, Segorbe, Vinaròs, Borriana i més recentment Benicarló, on l’han visitada 7.756 persones al museu de la ciutat (MucBe).

Després del seu periple per Castelló, la mostra viatjarà el mes de setembre a Alacant, on tindrà com a primera parada la ciutat d’Alcoi. L’exposició s’emmarca dins de la línia de treball del Consorci de Museus de democratitzar l’accés a la cultura fent partícips tots els ciutadans de l’acció cultural.

La mostra parteix d’una extensa investigació entorn del retrat fotogràfic espanyol, des dels orígens fins a la Guerra Civil, i que va donar lloc a la mostra “El rostre de les lletres”, que va organitzar Acció Cultural Espanyola. Ara, amb un nou discurs entorn de la figura de Blasco Ibáñez, viatja pel territori valencià per a aprofundir en el coneixement de la trajectòria d’aquest.

Composta per 48 fotografies, “Blasco Ibáñez i el rostre de les lletres” vol mostrar la imatge fotogràfica del gran escriptor valencià, junt amb els més notables escriptors espanyols del seu temps.

Acció Cultural Espanyola (AC/E), la Comunitat de Madrid i la Reial Acadèmia Espanyola, amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana i del Consorci de Museus, organitzen l’exposició.

Blasco Ibáñez (València, 1867-Menton, França, 1928), va ser l’escriptor valencià més important i el més reconegut universalment. Ja els dies finals del segle XIX, quan no havia complit encara els 30 anys, era una figura enormement popular i volguda, a qui seguien les masses, atretes per les idees que tenia i per la força volcànica dels seus discursos.

El blasquisme va contagiar a les classes treballadores del mar i de l’horta l’afició pel saber, per conéixer els avanços que sorgien llavors, en les quatre cantonades del món.

Les fotografies ens mostren a Blasco Ibáñez com a ciutadà, escriptor i tribú, des de les primeres estades a la presó valenciana de Sant Gregori fins al retorn de les seues restes mortals, acompanyat per les més altes autoritats de la República i pel fervor dels seus paisans.

La visió fotogràfica de Blasco Ibáñez es complementa amb una selecció de retrats excel·lents de grans escriptors espanyols que van coincidir amb ell en el seu pas per la vida. Fotografies de la seua vida pública i privada que permeten descobrir la persona que hi ha darrere del reconegut personatge.

L’exposició és el resultat de més de 20 anys d’investigació en desenes d’arxius públics i privats, espanyols i estrangers. Les fotografies que componen la mostra procedeixen de diferents institucions com la Biblioteca Nacional d’Espanya, la Biblioteca Valenciana, l’Arxiu Històric Provincial de Guadalajara, la col·lecció “Pedro Melero”, la Fundació José Ortega y Gasset Gregorio Marañón, l’Institut del Patrimoni Cultural d’Espanya o la Biblioteca del Congrés de Washington.

L’exposició constitueix un ambiciós estudi del retrat fotogràfic espanyol, des dels seus orígens fins a les vespres de la Guerra Civil.

 

DESCÀRREGA D’IMATGES ACÍ