Premsa

Deu nous creadors gaudiran de les seues residències artístiques amb el programa “Cultura Resident” de la Generalitat

11.01.2019

Nota de premsa

Contacte premsa:

961922651

valero_caresc@gva.es

 

  • Un total de 188 projectes s’han presentat a la segona edició de les convocatòries del programa de residències artístiques de la Generalitat
  • Amb un pressupost de 150.000 euros, els creadors començaran les seues residències el pròxim mes de febrer al Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant, el Museu de Belles Arts de Castelló i el Centre del Carme de València

Alacant/Castelló/València (11.01.2019). El programa de residències per a creadors “Cultura Resident” de la Generalitat Valenciana ha resolt la segona edició de les seues convocatòries de producció, investigació i mediació cultural.

D’aquesta manera, el pròxim mes de febrer, deu nous creadors s’instal·laran al Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant, al Museu de Belles Arts de Castelló i al Centre del Carme de València. Amb ells, són ja més de 50 els artistes que s’han beneficiat d’aquest programa que pretén impulsar la creació contemporània i enfortir el teixit cultural valencià.

A la segona edició d’aquestes convocatòries han concorregut un total de 188 propostes, la major part d’aquestes procedents de la Comunitat Valenciana i de Madrid, a més d’alguns projectes procedents de països europeus com Alemanya, o de Llatinoamèrica com Argentina, Cuba o Veneçuela.

Residències de producció

A Alacant, en la convocatòria de producció han sigut seleccionats els projectes “Vicio y dependencia”, de la mallorquina María José Ribas Bermúdez, una proposta site-specific que pretén relacionar la història de l’espai Las Cigarreras amb el procés industrial, i “Fraude (o las consecuencias del fracaso)”, de la valenciana Eva María Zapico Jiménez, que proposa un trencaclosques narratiu que l’espectador ha de resoldre. Aquests projectes es desenvoluparan en residències de dos mesos.

Les residències de quatre mesos les faran els valencians Norberto Llopis Segarra, amb el seu projecte “Blanco”, un treball sobre la visibilitat, i Davinia V Reina, amb la seua proposta “Victoria regia”, sobre la lluita pels drets de les dones.

Residències d’investigació

A Castelló, les residències de dos mesos d’investigació les faran els artistes establits a València Lorena Mulet Delgado i Marco Ranieri, amb la seua proposta “Expressions de la ramaderia extensiva”, que mostrarà la importància de la ramaderia extensiva en la construcció del territori, i els madrilenys Cristóbal Baños i Diego Iglesias, amb “Hyper studio”, un projecte d’investigació entorn dels nous mètodes d’aproximació a la cultura material des de l’entorn digital.

Per a les residències de quatre mesos s’han seleccionat les propostes del gallec Berio Molina Quiroga, amb “El objeto sonoro caligráfico: definición y análisis”, que pretén construir el primer estil cal·ligràfic sonor, i la valenciana Estela Sanchis Muñoz, amb el seu projecte “Raïm”, una plataforma per a impulsar la fotografia a la Comunitat Valenciana.

Residències de mediació cultural

A València, per mitjà de la convocatòria de mediació cultural, faran la seua residència de sis mesos els artistes xilens, establits a València, Audrey Lingstuyl i Michael Urrea, que amb el seu projecte “Valentia. El nacimiento de una micronación” proposen una reflexió sobre els refugiats a Espanya. A més, ha sigut seleccionada la proposta de la valenciana Eva María Fernández Martínez “Abundancia: contrato cultural y cuidado de la vida (Zona temporalmente familiar)”, que pretén crear una obra de performance en què resignificar l’arxiu íntim i personal.

Cultura Resident

“Cultura Resident” és un programa autonòmic únic i pioner a la Comunitat que facilita als creadors temps, espai, acompanyament i recursos econòmics per al desenvolupament del seu treball.

“Cultura Resident” dona suport a projectes de totes les disciplines artístiques, des de la creació visual, escènica, musical, literària o audiovisual actual fins a qualsevol altre àmbit de pensament.

En aquest sentit, la directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha recordat que “davall el paraigua de “Cultura Resident” s’està treballant en un programa de residències literàries, en col·laboració amb l’Ajuntament de Gandia, així com en futures convocatòries, la qual cosa demostra que aquest és un projecte sòlid i amb vocació de perdurar en el temps”.

Per la seua banda, el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, ha afegit que “mitjançant «Cultura Resident» s’han impulsat, a més, altres quatre programes com són «Estéticas Transversales – Ecosistemas del Ocio», per a tota la Comunitat; «Enclave Land Art», a Vistabella del Maestrat (Castelló); «A quemarropa», a Alacant, i «Graners de Creació», a València, que estan en marxa també en aquest 2019”.