Exposicions

LUIS GORDILLO. FOTOALIMENTACIÓN

 

Dates: Del 26/10/18 fins al 27/1/19

Lloc: Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA)

Organitza: Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA)

Col·labora: Ajuntament d’Alacant

Comisariado: Luis Gordillo i Rosa Mª Castells

Entrada gratuïta

Luis Gordillo (Sevilla, 1934) és una de les figures més influents i punt de referència essencial de l’art espanyol de l’últim mig segle. La seua obra es conforma en els anys seixanta arreplegant tres influències bàsiques: l’informalisme, l’art Pop i el geometrisme. A partir dels anys 80 aconsegueix la seua maduresa creativa amb un estil artístic inconfusible que l’ha mantingut allunyat de grups i tendències en una espècie d’automarginació. Ha utilitzat en els setanta la fotografia i altres tècniques de transformació de la imatge com a maquinària de dissecció i anàlisi del procés pictòric, posteriorment incorporat les noves tecnologies digitals. Entre els nombrosos premis i reconeixements que ha rebut destaquem el Premi Nacional d’Arts Plàstiques (1981) i el Premi Velázquez a les Arts Plàstiques (2007).

L’exposició ‘Fotoalimentación’ presenta al Gordillo més proper a la fotografia. L’artista utilitza des de principis dels anys 70 la fotografia amb la finalitat de trobar altres opcions al color dominant en la seua pintura, amb l’objectiu d’obrir una recerca neutralitzadora de la seua utilització violenta de colors complementaris.

Aquesta pràctica fotogràfica experimental li permet indagar sobre la construcció, reconstrucció i destrucció de la imatge. Tècniques de transformació com la fotografia però també la impremta, la fotocòpia i el collage reciclant-se i treballant en espiral. A través d’aquestes tècniques Gordillo adopta maneres de l’art òptic i constructivista com la seriació, la repetició, les variants i diferències que li permeten desdoblegar, simultanejar i copiar una mateixa imatge obsessivament.

Treballant amb el negatiu i el positiu de la imatge, superposats o a voltes lleugerament desplaçats, i també descompostos en els quatre colors de la cuatricromia, Gordillo converteix les imatges resultants en ‘esquizoides’, un estil singular xopat de malenconia irònica en part influenciat per la seua llarga pràctica psicoanalítica.

Gordillo, en el seu afany col·leccionista, acumula tant objectes banals de la cultura popular com a imatges de la premsa fent una àmplia radiografia de la realitat; de tot açò es decanten imatges de caràcter psicodèlic a voltes properes al pop.

Aquesta exposició mostra dues etapes amb clares diferències: una primera amb el treball fotogràfic dels 70, quasi íntegrament en blanc i negre i una altra posterior on ja apareix el color i la utilització de la nova tecnologia digital que li obri a Gordillo un camp quasi infinit a l’experimentació.