Exposicions

EDEL RODRÍGUEZ. AGENTE NARANJA

L’il·lustrador més odiat per Trump?

 

Data: de l’1 d’abril al 12 de setembre de 2021

Lloc: Centre del Carme. Sala Zero

Organitza: Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana

Col·labora: Festival Internacional de Cine Documental DocsValència

Vídeo de l’exposició

Full de sala

 

Entrada gratuïta

Gabriel (Cuba), 1971. L’il·lustrador en cap dels Estats Units va arribar al seu país d’adopció l’1 de maig de 1980, a bord del Nature Boy, com un més entre els milers de “marielitos” que el castrisme va expulsar de l’illa. Una experiència que ha marcat la seua manera de ser i estar en el món.

“En aquest país ningú havia d’estar callat o no parlar. Això és el que era el somni americà per a mi”. Amb aquesta màxima, Rodríguez s’ha erigit en un dels il·lustradors més influents del món des de Der Spiegel o Time. Seues són les icòniques imatges d’un Donald Trump sostenint el cap acabat de decapitar de l’Estàtua de la Llibertat o a punt de devorar la Terra.

La llibertat des de la qual encara la seua obra ha sigut un revulsiu per a l’art gràfic internacional amb la creació d’una imatgeria explícitament política. Però ha anat més enllà. Ha establit una relació personal amb el públic permetent l’ús de les seues imatges per a mobilitzacions socials.

Edel Rodríguez fa més de vint anys que agita la societat nord-americana i la política mundial amb unes portades davant de les quals és impossible no sentir la sinceritat i la coherència amb què aborda el seu treball. “Per a mi, l’únic compromís que té un artista per a poder dir-se artista és treballar i crear.”