NACHO ÁLVAREZ – RADIOPAISAJE TERMOGRÁFICO

Cultura Resident. Convocatòria de producció artística 2023

 

Lloc: Almedíjar, Castelló

Duració: de febrer a abril de 2023

Més informació bases de la convocatòria Cultura Resident 2023. Residències de Producció artística / Alacant – Almedíxer

Més informació Radio Raheem

Més informació Nacho Álvarez

Veure video Open Studio 2023 ‘Nacho Álvarez. Radiopaisage termográfico’

 

RESUM DEL PROJECTE

Radiopaisaje termográfico és un projecte audiovisual experimental que utilitza la manipulació de paisatges visuals i sonors per a reflexionar sobre les conseqüències de les accions de l’ésser humà sobre el seu entorn.

L’objectiu és crear diferents peces audiovisuals a l’entorn d’Almedíxer en les quals el paisatge visual i sonor original siga transformat en un nou, alternatiu i simbòlic, utilitzant per a això tres tecnologies: per a la imatge, la termografia; per al so, la ràdio d’ona curta i el MIDI.

“Gravaré i analitzaré el paisatge sonor (soundscape) de cada escena natural i substituiré els sons originals per uns altres amb característiques similars utilitzant com a instrument musical la ràdio (radioscape)”.

Així mateix, realitza dos enregistraments de vídeo simultànies de cada escena, amb una càmera convencional i amb una càmera tèrmica, que permet captar la radiació infraroja.

Finalment, es creará vídeos en els quals les imatges i paisatges sonors originals es convertisquen en imatges termogràfiques i sons de radiofreqüència.

Això donarà lloc a un joc de percepció en el qual cobraran protagonisme dos components de l’espectre electromagnètic que, sense l’ús de la tecnologia adequada, passen desapercebuts a l’ull i oïda humans, fins i tot estant sempre presents: la radiació infraroja i la radiofreqüència.

Mitjançant aquests elements es reflexionarà sobre conceptes com el medi ambient, la ruralitat, el calfament global, l’impacte humà en el seu entorn, l’escolta activa o l’ús de la tecnologia.

 

AUTORIA

Nacho Álvarez. Després d’estudiar Psicologia en la Universitat d’Oviedo, la seua ciutat natal, es va traslladar a Barcelona a estudiar fotografia. Es va graduar en el IEFC (Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya) en 2007, especialitzant-se en Fotografia d’Espectacles, sent becat amb el projecte Flamenc a Barcelona.

Després d’uns anys dedicat al seu treball fotogràfic professional i a la música en diferents bandes de l’escena underground de Barcelona, en 2019 represa la seua activitat artística.

Com a músic i productor musical, centra el seu treball en la música electrònica, l’art sonor, el radioart, i la banda sonora per a artistes visuals i cinema.

És fundador i promotor de la plataforma d’experimentació sonora Ràdio Raheem, on crea peces d’àudio a partir de la manipulació de diversos dispositius de radi i la superposició de capes d’àudio i loops. 

Actualment col·labora amb les ràdios experimentals de Barcelona TeslaFM i DublabBCN.

És creador de les bandes sonores originals i el disseny de so per als artistes visuals Rafael Arocha, Lurdes R. Basolí i Ana Belén Jarrín.