MASSA SALVATGE (TERESA MATA, LLUC MAYOL I ALBA OLLER). RECEPTES D’UN BARRI FRONTERER

Cultura Resident. Convocatòria de mediació cultural 2022

 

Lloc: CCCC Centre del Carme Cultura Contemporània

Duració: setembre 2022 – gener 2023

Més informació Cultura Resident. Programa de residències del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana

Més informació bases de la Convocatòria 2022. Convocatòria de residències de mediació cultural

Veure vídeo Open Studio 2022. Massa Salvatge (Teresa Mata, Lluc Mayol, Alba Oller)

 

RESUM DEL PROJECTE

‘Com, des de la frontera, pren forma el nosaltres?’. Formular una pregunta com aquesta requerix un cert temps. Són d’aquelles preguntes que floten processos com aquest, de forma difusa i escapadissa. Preguntes que ens fem sense fer-nos, que estan allí, però que ens costa enunciar d’una manera precisa.

Al iniciar aquest projecte, que pretenia indagar en la idea frontera, teníem certes intuïcions sobre l’oportunitat de situar-lo a La Torre. Un barri perifèric, just a l’altre costat d’una de les fronteres geogràfiques més clares que té la ciutat de València: la desviació del riu i les vies de circulació que el voregen. Un barri, o un poble, fortament vinculat al treball de la terra, històricament però també hui en dia. I també un lloc que acull, de manera significativa, a persones de diversos orígens, cultures i capacitats que definix prou bé el caràcter actual del barri.

Però evidentment no només aquestes fronteres vàrem trobar a La Torre. Com en tants altres llocs, n’hi ha un munt d’altres (algunes ben visibles, altres no tant) establertes per qüestions de classe, gènere, orientacions sexuals, ideologia, religió, costums, formes de viure, etc.

‘Receptes d’un barri fronterer’ ha convocat a veïnes i veïns de La Torre al voltant d’una taula per parlar, pausadament i amb la cura necessària, d’aquests “nosaltres”. Compartint receptes i alimentant-nos. 

Un projecte de mediació que ha generat diverses accions, tant al Centre del Carme Cultura Contemporània com a la Torre, establint una tensió entre aquests dos punts a partir de les històries de vida de les participants i explorant, des de les pràctiques artístiques, performatives i editorials, les possibilitats relacionals dels límits de la ciutat, els sabers subalterns i les experiències frontereres de la comunitat.

 

AUTORIA

Massa Salvatge és un col·lectiu situat a València conformat per Teresa Mata (Mediadora cultural i creadora audiovisual), Lluc Mayol (Artista, docent i editor) i Alba Oller (Mestra i investigadora i docent) i que té com a objectiu generar espais, accions, ferramentes i projectes pedagògics des d’una dimensió cultural i política compromesa. 

El col·lectiu va nàixer l’any 2019 com a associació i ara es conforma com una cooperativa sense ànim de lucre. Des d’aleshores ha begut de la trajectòria de les seues components emprant com a base el joc, l’art contemporani, la investigació i la participació social a través de diferents projectes pedagògics realitzats tant desde l’àmbit de la mediació artística com de l’acció social a museus i institucions públiques però també a associacions i col·lectius de base.

Des de l’origen el col·lectiu combina l’acció comunitària (vinculada estretament a l’impuls de
l’espai comunitari de La Figuera Benimaclet) amb l’elaboració de d’accions i projectes per encàrrec d’institucions i entitats artístiques i educatives (IVAM, MACBA,  Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de València, Addend, Florida Universitària, Museu de Valls, Experimentem amb l’Art, entre altres)

El seu projecte La Figuera de Benimaclet ha rebut el primer premi Participa-acció 2021 de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana.