LUCÍA MORATE. ‘MUNTAYA DESDIBUIXADA’
Cultura Resident – Programa de Residències de creació del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana. Residències de Producció artística 2021
Centro Cultural Las Cigarreras de Alicante
Setembre – desembre 2021
Vídeo Open Studios 2021. Lucía Morate. Muntanya desdibuixada
Instagram: @luciamorate
RESUM DEL PROJECTE
Aquest projecte és un estudi basat en la trobada de dos binomis que sorgeixen en representar visual i corporalment la Serra del Molinet d’Alacant.
Aquesta muntanya ha sigut manipulada per l’ésser humà, la seua forma i volum s’ha anat transformant a través de la seua història, creant buits, buits notables i absència de matèria en la seua estructura. Pel que a l’hora de representar-la, l’artista també se centra en el que resta, en el que falta. I en la seua representació reflecteix aquests aparents oposats: el seu exterior/el seu interior, el seu ple/el seu buit, la seua matèria/la seua absència de matèria.
L’altre binomi el constitueix la presencia/absència del seu cos usat com a mesura de representació d’aquesta orgànica i complexa volumetria.
“Inicialment construïsc dibuixos basats en l’observació analítica d’imatges de programes informàtics (Google Earth), que em permeten movent només un dit acostar-me o allunyar-me i revelar ràpidament les formes del conjunt. Aquesta pràctica no és presencial en juxtaposició a la seua oposada que afig un altre tipus d’informació que m’ofereix el cos.
Aquest organisme rep una experiència vivencial que em serveix com saber i coneixement. El meu cos és mesura, escala i referent per a reconéixer i mesurar dimensions i volums. En ell es fan patents les coordenades espai i temps. és el punt cardinal de referència. Totes les observacions orientatives que el nostre cos ens aporta, són conceptes espacials i temporals que cobren sentit a partir de la representació interior dels propis eixos corporals, vertical, horitzontal i transversal.
Aquesta vivència em permet una mirada més detallista, pròxima i tàctil. En aquesta representació recull informació sobre el territori que m’ofereix el cos per a entendre des de si mateix, dimensions, materials i escales de la muntanya.”
La riquesa de totes dues investigacions es concentren i potencien amb la juxtaposició de les formes de representació, el virtual i el corporal, perquè l’espectador experimente la reunió de totes dues i que siga el seu cos el que descobrisca la mesura de les seues observacions. Reunir en un canal expositiu aqueix món virtual analític, amb l’experiència més fràgil i variable del cos.
AUTORIA
Artista visual, docent i dinamitzadora cultural. Lucía Morate, reflexiona a través de la seua obra sobre el canvi com a constant, sobre el cos/territori i sobre la fragilitat i la vulnerabilitat mutables de les nostres identitats.
El seu treball ha sigut exposat i premiat al Patio Herreriano, Centre Portugués de Fotografia, Artendencias, Centre d’Art Tomás i Valent de Fuenlabrada i el Festival Internacional de Fotografia Emergent Creïlla de Granada.
És professora i tutora en el Títol Expert de Fotografia Contemporània de la Universitat d’Alacant.
Està especialitzada en fotografia participativa. Empra la imatge com a eina de reflexió, enfortint una mirada crítica i un apoderament individual i col·lectiu.
Al seu torn, és cofundadora de FOC (Fotografia Observatori Cultural), ha sigut gestora en el Festival PhotoAlicante, ha coordinat projectes fotogràfics per al Ministeri de Cultura en 15 museus estatals i va ser membre fundador de la revista de fotografia contemporània 10×15.