IDEADESTROYINGMUROS. HA-MÍGDALA: CONFLUÈNCIES DE DIAGRAMES MÍSTICS / ALMEDÍXER

 

Lloc: Almedíjar, Alacant

Duració: de febrer a abril de 2023

Xarxes socials Ideadestroyingmuros: Instagram / Twitter / Vimeo

Més informació ideadestroyingmuros

Més informació bases de la convocatòria Cultura Resident 2023. Residències de roducció artística / Alicante – Almedíxer

Veure vídeo Open Studio 2023 Ideadestroyingmuros

 

 

RESUM DEL PROJECTE

La proposta ha-migdala: confluències de diagrames místics planteja anar a la recerca de confluències, trobades, superposicions d’elements espirituals al territori d’Almedíjar. Es proposa recollir sensacions, evocacions sinestèsiques, traços poètics que el territori suggereixi per recopilar-les en un llibre d’artista i en una possible instal·lació col·lectiva.

L´ametller serà l´arbre guia d´aquest projecte. Com que és un dels cultius de la zona d’Almedíjar i pel valor simbòlic de la seva fruita ens permet traçar llaços entre diferents contextos i representacions del misticisme, des de les manàliques a la forma a mandorla de la cristianitat ia les que nosaltres puguem esbossar.

La necessitat de correspondències entre espiritualitat, naturalesa, cos, quotidià comunitari polític i representacions artístiques neix de l’anticapitalisme, de la prospectiva postexòtica i la vida comunitària amb la diàspora baye fall senegalès, un camí sufi de l’islam, que ens conviden a cercar una altra forma de estar al món, una connexió més profunda i harmoniosa amb l’existència, propera als camins místics.

La proposta vol rescatar la tècnica d’impressió en relleu, (gravat, linogravat, col·lografia) que ens permet viure i experimentar uns processos creatius comunitaris distesos, apropant-nos a pràctiques de meditacions actives que habiliten espais per a la contemplació lenta quan els nostres costums semblen dominats per la pressa

 

AUTORIA

ideadestroyingmuros és un grup artístic transcultural situat a la creació artística comunitària. Va néixer a Venècia el 2005 i el seu nom fa referència al títol de la composició musical de 1970 veus destroying murs de Luigi Nono. Actualment es troba entre Itàlia, Espanya i el Senegal. El grup se centra en qüestions de gènere, sexualitat, traducció, postcolonialitat, postesòtic i art comunitari. En la seva trajectòria artística han aprofundit la investigació de les pràctiques performatives, teatrals, de vídeo art i instal·lacions tèxtils.

Les seues obres han estat exposades a diferents museus i universitats, entre França, Espanya i Itàlia.

El 2014 exposen la instal·lació tèxtil Archipelaghi in lotta: Les illes postesotiche al Centre d’études féminine et études de genre, de la Universitat Paris8 mentre que el 2016 la Universitat de Verona acull la instal·lació tèxtil d’art comunitari Sunu Gaal.

El Programa d’Estudis Independents (PEI) del Macba, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona, us convida el 2018 a fer un taller d’art comunitari.

El 2019 participa a la residència artística promoguda pel CCCC, Centre del Carme de Cultura Contemporània de València, Idensitat i el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana amb el projecte “narang, genealogia d’un souvenir”, en col·laboració amb el Museu de Belles Arts de Castelló.

Des del 2019 fins avui col·laboren amb el grup de recerca de la Universitat de Verona, el Laboratori Saperi Situati i el Màster de Psicopedagogia de la Universitat Jaume I de Castelló en la realització de tallers formatius d’art comunitari i educació per a estudiants i professors.

El 2020, el CCCB, Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, les convida a participar a l’exposició col·lectiva Feminismes! curada per Gabriele Schor i Marta Segarra amb la instal·lació tèxtil “Topal yone bi, seguir el camí”.

Des del mateix any inicia la col·laboració, activa actualment, d’ideestroyingmurs amb l’IVAM, l’Institut Valencià d’Art Modern per realitzar projectes d’art i educació.

El 2021 realitzen la residència artística de bioconstrucció fer niu en col·laboració amb el col·lectiu Videterra a l’Ecomuseu Mare Memòria Viva de Palerm, organitzat pel Laboratori Saperi Situati, amb el que col·laboren també en el projecte d’art comunitari La botiga Verda, realitzat entre la Casa de Ramia i el departament d’Humanitats de Verona, l’Ajuntament de Verona i Contemporanea.