Premsa

El Consorci de Museus aprova 19 projectes expositius per a 2018-2020

04.12.2017

Nota de premsa

Contacte premsa:

961922651

valero_caresc@gva.es

 

  • S’han presentat un total de 228 projectes a les quatre convocatòries: Escletxes, V.O., 365 dies VLC i Trajectòries
  • Destaca la presència de dones entre els projectes seleccionats especialment en Trajectòries, que revisarà el treball d’Ana Teresa Ortega, Maribel Domènech, Teresa Cebrián i Fuencisla Francés a més de Xisco Mensua i el Grup de Reüll
  • El Consorci de Museus llança la convocatòria de mediació cultural dins del seu programa de residències per a creadors ‘Cultura Resident’ en València

 

València (04/12/2016). La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga i el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, han presentat este matí la resolució de les convocatòries públiques del Consorci de Museus, en les que s’han seleccionat 19 projectes expositius amb al voltant de 70 artistes, per al període 2018-2020.

Amoraga i Pérez Pont han presentat així mateix la nova convocatòria de mediació dins del programa de residències per a creadors ‘Cultura Resident’.

La directora general de Cultura i Patrimoni ha explicat que “Cultura Resident’ és un projecte pioner en la Comunitat Valenciana en el desenrotllament de residències per a creadors amb caràcter autonòmic. El projecte facilita als creadors temps, espai, acompanyament i recursos econòmics, per al desenrotllament del seu treball” i ha afegit que “s’han posat en marxa 10 residències artístiques per a creadors de distintes disciplines a Alacant, Castelló i València”.

La convocatòria de mediació cultural pretén activar processos de treball sostenibles de mediació amb diversos col·lectius, entitats, o agents en contextos locals, generant entorns de col·laboració. Poden optar a la convocatòria professionals de l’antropologia, sociologia, educació o qualsevol altre àmbit de treball que desenrotllen la seua activitat en el camp de la mediació cultural.

L’objectiu és seleccionar dos projectes, almenys un per a mediadors arrelats en la Comunitat Valenciana, per a una residència de 6 mesos, d’abril a setembre del 2018.

Amb un pressupost total de 43.400 euros, la dotació econòmica per a cada projecte és de 1.200 € mensuals en concepte d’honoraris per als creadors; fins a 3.000 €, per a la realització del projecte, fins a 600 € per a la seua presentació i una bossa de viatge de fins a 400 €.

La residència es desenrotllarà en el Centre del Carme Cultura Contemporània de València, amb el suport del Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València.

Per a la valoració i selecció de les sol·licituds presentades queda constituït un jurat integrat per Enric Mira Pastor, professor de comunicació i psicologia social de la Universitat d’Alacant; Mª Susana García Rams, directora del Màster en Arteterapia de la Universitat Politècnica de València; Joan Andrés Traver Martí,  vicedegà, i professor titular del Departament, Àrea Teoria i Història de l’Educació de la Universitat Jaume; Carmen Amoraga, directora general de Cultura i Patrimoni o persona en qui delegue i José Luis Pérez Pont, gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

El termini per a presentar projectes per a ‘Cultura Resident. Mediació cultural’ finalitza el 5 de febrer del 2018.

Quant als projectes seleccionats per a 2018-2020, Pérez Pont ha explicat que “hui fem pública la resolució de la segona edició de les convocatòries de projectes artístics del Consorci de Museus: Escletxes, V.O. i 365 dies VLC a més de la nova convocatòria Trajectòries, unes convocatòries que suposen el nucli de la programació del Consorci de Museus per als pròxims anys”.

“La resolució d’estes convocatòries suposa la consolidació d’un model de gestió en què les programacions dels museus i centres d’art es decidixen per concurs públic, per mitjà de jurats qualificats i independents”.

El director del Consorci de Museus ha explicat que “les propostes seleccionades ens acosten a diferents corrents de pensament en l’àmbit contemporani a través de disciplines com la performance, la instal·lació, el videoart, el dibuix o la fotografia” i ha afegit que “s’han presentat un total de 228 projectes a les quatre convocatòries. Majoritàriament procedixen de la Comunitat Valenciana, ja que el nostre fi últim és donar suport al sector creatiu valencià, també hi ha propostes procedents d’altres punts de la geografia espanyola, especialment de Madrid i d’altres països com a Regne Unit, Portugal, Colòmbia, Perú o Equador”.

“Estes propostes contribuïxen a enriquir i enfortir el nostre sector cultural permetent que artistes de diferents àmbits i procedència convisquen i es relacionen entre si”.

En total s’han aprovat 6 projectes per a Excletxes, convocatòria de producció artística i suport a la investigació; altres 6 per a V.O. convocatòria de comissariat; la proposta per a 365 dies VLC, de comissariat d’una sala del Centre del Carme a més d’altres 6 projectes per a la convocatòria Trajectòries de revisió de trajectòries artístiques, amb una inversió total de 690.000 euros.

Pérez Pont ha destacat la presència de dones entre els projectes seleccionats, com en V.O, on cinc de les sis propostes estan comissariades per dones. A més la primera edició de la convocatòria Trajectòries que es posarà en marxa en la Sala Ferreres del Centre del Carme, repassarà el treball de les artistes Ana Teresa Ortega, Maribel Domènech, Teresa Cebrián i Fuencisla Francés junt amb els projectes de Xisco Mensua i del Grup de Reüll, un col·lectiu, que al llarg de 30 anys, s’ha encarregat d’impulsar la creació artística en la Marina Alta d’Alacant. “Amb les seues trajectòries contribuïm a incrementar el relat de l’art contemporani en la Comunitat Valenciana”.

Així mateix destaca també la participació de dones en la convocatòria de 365 dies VLC, en la que les sis propostes presentades han sigut totes per part de dones, sent el projecte de l’alacantina Diana Guijarro, el seleccionat per al pròxim exercici 2018-2019.

Actualment el Consorci de Museus té en marxa dotze convocatòries públiques (entre elles, dos el termini del qual es troba obert dins del programa Cultura Resident: investigació i mediació cultural) amb la finalitat de recolzar els creadors castellonencs, valencians i alacantins i en general a tot el sector cultural de la Comunitat contribuint al seu desenrotllament i professionalització.

 

Escletxes

La convocatoria Escletxes de producció i suport a la investigación ha seleccionat els projectes del colectiu Art al Quadrat ‘De coros, danzas y desmemoria’; y dels creadors Ernesto Casero ‘De rerum rurture’; Fermín  Jiménez Landa ‘El apartamento’; Marla Jacarilla ‘Apuntes para una fuga’ i Andrea Corrales ‘La dimensión material de la imagen pornográfica’.

 

V.O.

La convocatoria V.O de comissariat ha seleccionat els projectes: ‘Llámame legión’ de la comissaria Emma Barsó, una mostra col·lectiva dels artistes Janez Janša, Janez Janša y Janez Janša; Reena Spaulings; Oliver Castel; Barbara Cleveland; Erica Scourt i Andrea Noni; el projecte ‘Zoextropía. Lo bello posthumano’ de María Morata en la que participaran els creadors Suszanne Treister, Pinar Yoldas, Stan Brakhage, Anicka Yi, Renaud Marchand, Yvonne Roeb y Alan Warburto.

D’altra banda integren esta convocatòria les propostes de Montserrat Pis sobre la obra del artista Jesús Madriñán titulada ‘Mil noches y una noche’; ‘Between debris and things’ comissariada per Antonio Ruiz Montesinos i composta per les obres de Jørund Aase Falkenberg, Elena Aitzkoa, Anaís Angulo Delgado, Lucia C. Pino, Alberto Feijóo, Albert Gironès, Christian Lagata, Juliá Panadés, Jesús Palomino y Julia Llerena;  i el projecte ‘Artfulness. sentir-cuerpo-nosotros’ de la comissaria Nerea Ubieto amb la participació dels creadors Elena Alonso, Paula Prats, Beatriz Castela, Damiá Vivés, Marta Fernandez Calvo, Jerónimo Hagerman, Leonor Serrano, Rosana Antolí y Olalla Gómez.

 

365 dies VLC

El projecte de comissariat durant un any per a la Sala Carlos Pérez del Centre del Carme serà el proposat per la comissària alacantina Diana Guijarro Carratalá ‘Totalidad e infinito. Economías de la transferencia en otro (s) tiempo (s) para el arte’. El programa s’estructura al llarg de 3 exposicions: ‘Fragmentos que representan al mundo’, Something happened’ y ‘Cuestión de fe / Cuestión de trozo’.

 

Trajectòries

La convocatòria ‘Trajectòries’ de revisió de trajectòries artístiques ha seleccionat els projectes de Josep Benlloch ‘Pasado y presente, la memoria y su construcción’ de l’artista alacantina Ana Teresa Ortega; Rocío de la Villa sobre l’artista valenciana Maribel Domènech ‘Acciones cotidianas’;  Marisol Salanova que revisa l’obra de la valenciana Teresa Cebrián ‘El largo viaje’; la proposta de Pilar Tébar sobre Fuencisla Francés ‘Punto de fuga’; de Rafael Tormo i Sara Losada sobre el grup de Reüll davall el títol ‘De Reüll 1987/2017. Tránsitos, resistencias e institucionalización’ i el projecte de Laura Vallés i Nacho París ‘Habitar la pregunta’ sobre l’obra de Xisco Mensua.

DESCÀRREGA D’IMATGES I DOSSIER